Fotógaléria

Fotógaléria > Teljesítménytúrák > Bazalt teljesítménytúra

Tegnap a Bazalt teljesítménytúra 60-as távján indultam. Az előrejelzések még a hét elején azt jósolták, hogy talán szombaton érkezik egy hidegfront, így nem addógtam a meleg miatt, de aztán Cili nénje a hét közepén ledobta az atomot, meghosszabbította a hőségriadót, és még emelt is a téten, 3-ad fokúra módosítva azt. Közben az előrejelzések folyamatosan tolták a hidegfront érkezését, most ott tartunk, hogy talán szerdán lesz belőle valami. Hőségriadó ide vagy oda, be voltam nevezve, szóval útnak indultam tegnap reggel valahogy 3 óra után. A rajtban persze átnevezhettem volna esetleg a 40-es távra, de hajnalban tök jó idő volt, a kocsi 18 fokot mutatott, úgy gondoltam, talán itt a hegyek között nem lesz annyira vészes a meleg, rosszul gondoltam...

Szóval 6:25-kor rajtoltam az eresztvényi Novohrad Geopark Központból kellemes túrázós időben, két kulacs volt nálam 1,5 liter vízzel. Minden szuper volt, az első ellenőrzőpontot Somoskőújfaluban hamar elértem, itt volt vízvételi lehetőség, így a kulcsot fullra töltöttem, igaz még nem fogyott belőle sok víz. A vasút fölötti gyaloghídon átkelve meg is kezdtem a Karancs mászást, ekkor még nem volt meleg, persze a mászás miatt már így is szakadt rólam a víz, de ez nálam úgymond megszokott 🙂. Még a Karancs előtt a Kápolna-hegy felé kellett kitérni és egy kódot felírni, majd innen mér nem volt messze a csúcs. A csúcson őrzött ellenőrzőpont volt, ahol nem volt víz, de ez még nem volt gáz. A kilátó "felfedezése" és a kilátásban gyönyörködés után tovább indultam, a tavalyi 40-es távhoz képest Nyugat felé kellett menni az országhatár mentén, gyakorlatilag a határkövek között cikázva vezetett a turistaút. Ez a szakasz nagyon megterhelő volt, nem csak a folyamatosan melegedő idő miatt, hanem a baromi meredek lejtők-emelkedők folyamatos váltakozása miatt, nem volt egy méternyi egyenes szakasz sem benne.

A Karancs után a Sátorosi átjárónál kódot kellett felírni, értelemszerűen itt sem volt víz és gyakorlatilag a határ mentén sehol nem volt ilyen lehetőség, a következő őrzött pont a Nagyromhányi kilátónál volt (Szlovákia), itt lehetett végre megtölteni a már porzó kulacsokat (Somoskőújfalutól 18 km-re). Végre elhagytam a meredek hullámvasutat, viszont Karancsberény környékén nem nagyon volt arnyék az úton, a falun keresztül konkrétan semmi, és ekkor, 12 óra körül már nagyon meleg is volt, erősen tűzött a nap 🌞. A falut elhagyva a Légrády vadászháznál volt a következő ellenőrzőpont, patakban hűtött vízzel és rögtönzött mobil párakapuval 🙂 A frissítés jól esett, de itt már éreztem a szervezetemben a meleg hatását.

A következő ellenőrzőpont 8 km-re Karancsalján volt, az oda vezető úton már nagyon vacakul éreztem magam, folyamatosan döntöttem magamba a vizet, de az ellenőrzőponton már enni sem tudtam, pedig volt finom zsíroskenyér is. Ugyan az átlagsebességem még bőven szintidőn belüli volt, de innen még 20 km volt hátra, és még "csak" 15:45 volt, nem volt várható a hőmérséklet rohamos csökkenése 🔥, így úgy döntöttem, kiszállok a versenyből 🙁. Szerencsére ezt az ellenőrzőpontot már mindenki érintette, akinek kellett (konkrétan én voltam az utolsó), így azt el is kezdték bontani és vissza is tudtak vinni Eresztvényre, amit ezúton is köszönök! 👍

A teljesítménytúra ugye alapvetően arról szól, hogy adott útvonalat, adott időn belül bejárjunk. Ehhez sokszor ki kell lépni a komfortzónánkból - főleg a hosszab távokon, ahol többnyire szorosabb a szintidő - nem csak a táv, a szintemelkedés és a terep miatt, de az időjárás is alapvetően befolyásolja a teljesítőképességünket. A teljesítménytúra nem verseny, legalábbis nem a túratársakkal, hanem az ember legfeljebb saját magával és a szintidővel versenyez, és ehhez sokszor kell "fejből" nyomni még akkor is, amikor a lábak már az suttogják, hogy "HAGYD MÁR ABBA!". A célbaérkezés ezek után mindig felemelő élmény, számomra mindig nagy boldogságot jelent, amikor a sikeres teljesítésért járó oklevelet és kitűzőt átadják. Ennek ellenére vannak helyzetek, amikor már az egészség előbbre kerül a sikeres teljesítéshez képest, és a túrázónak a saját egészsége védelme érdekében tudnia kell meghozni a szomorú döntést, és én tegnap így tettem, a 37 km-nél levő ellenőrzőpontnál kiszálltam.

Útvonal: - klikk ide -



Kapcsolat

0 hozzászólás

FIGYELEM! Nincs jogosultságod új hozzászólás beküldésére!
Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned.