Kazinczy emléktúra

Első alkalommal indultam a Kazinczy emléktúrán. Más túrákon sokszor láttam, hogy ilyen pólóban túráznak emberek, így érdekelt, hogy mi is ez. A túra honlapjáról ki is derült, hogy ez alapvetően egy 200 kilométeres őrület, azt köszönöm, nem kérem 😁. Viszont rugalmasan építették fel a szervezők a távot, mert van 4 db 50 kilométeres szakasz és ezeken vagy ezek kombinációjaként létrehozott 100-as és a minden szakaszt magába foglaló 200-as távon lehet indulni. Így aztán ki is választottam magamnak a Szalánc nevű 50-es szakaszt, mert ez körszakasz, Füzéri rajttal és céllal. Ugyanilyen körszakasz még a Tilalmas is csak az éjszakai, na nem mintha gondom lenne ezzel, de elsőre jó volt a Szalánc, főleg, hogy az félig Szlovákiában halad, így az plusz 1 tájegységet jelent a túrafüggő jelvényszerző mozgalomban, ami kell is, mert most az ezüstöt céloztam meg 😃.

Szóval a Szaláncon indultam, 7-től lehetett rajtolni, most egy kicsit elkéstem, mert reggel a garázsból kiállva kerékcserével kellett kezdenem a napot elfáradt szelep miatt, hajnal 4-kor 🤨. Már reggel elég meleg volt, még a faluban azzal kezdtem a dolgot, hogy két bögrényi vizet magamba döntöttem. Az első ellenőrzőpontot folyamatos, de nem durva emelkedőn értem el, ez már egy különleges hely volt, mert az ország legészakibb teljesítménytúra ellenőrőpontjának érintése után itt léphettem át a Szlovák határt 😊. Már a Szlovák oldalon Észak felé enyhe lejtőn vitt az utam, a navigációval nem volt gond, jól jelzett és kitáblázott ösvényekkel találkoztam. A Locusra is előre letöltöttem a Szlovák túratérképet, így a letöltött nyomvonal nem csak a semmi közepén mutatta, hogy merre kell menni. Szaláncot elérve a következő ellenőrőzpont a vár alatt volt, jó kis kaptató vitt fel oda. Az igazolás után még felmentem a várhoz, illetve annak maradványaihoz, épp felújítás alatt áll.

A vár után a faluban volt egyből a következő ellenőrzőpont és egyben frissítőpont. A frissítőpontokból nem volt hiány ezen a túrán, el voltunk kényeztetve. Persze annak, aki egymás után nyomja le ezeket az 50-es szakaszokat, szüksége is van a folyamatos energiapótlásra. A frissítés után még mindig a Szlovák oldalon, de már vissza Dél felé tartottam, a következő pont az Izra tónál volt. Itt is volt frissítés, meg közben megdörrent az ég is és ahogy útnak indultam az eső is eleredt. Eléggé rákezdett, szóval beöltöztem, de aztán 10 perc múltán elállt és egy jódarabig ezt játszottuk, hogy felveszem az esőkabátot, aztán 10 perc múlva le. Már az utolsó napfényes zuhinál nem is kínlódtam vele 🌦. Egyébként egész nap irtó meleg és párás volt a levegő, hiába izzadtam, mint a ló, nem volt túl sok hűtő hatása, a fejemről lefolyó ezernyi patak már kanyonokat vágott a homlokomon.

A tó után a határ mentén vitt az utam jó hosszan, ez egy eléggé utálatos szakasz volt, mert egy csomó patakmeder szelte keresztbe az utat, de ám nem olyan sima patakocska, mint általában, amiket simán át lehet lépni vagy ugrani. Itt úgy nézett ki a terep, hogy vitt a túraút a hatákövek és szalagok mentén, aztán egyszercsak egy 5 méter mély árok keresztben és szemben átnézve meg ott látszik az árok másik oldalán a határkő meg a jelzés meg a szalag... Egyiken könnyebb volt átkeni a másikon nehezebb, de legalább egyikben sem volt víz. Ezek után jött a Szalánc táv legnehezebb emelkedője a Hársas-hegy mászás, ami 300 méter szintet jelentett kb 3,5 kilométeren, a vége volt a legmeredekebb. A hegyről lejövet Nyugat felé fordult az útvonal, már elhagyva a határköveket, ahonnan egy újabb emelkedő következett, a Bába-hegy, de ez jóval kíméletesebb volt, mint az előző. A kiírás szerint itt nem volt ellenőrzőpont, gyakorlatilag viszont az erdészháznál volt egy feltételes pont, szóval nem volt célszerű kikerülni a hegyet.

A hegyen egy kicsit megpihentem, szép kilátás nyílt innen Pusztafalura és környékére. A lejtmenet után volt még egy nagyobb emelkedő Pusztafalu felé, majd már csak a Füzéri vár volt hátra, ahonnan csak pár perc volt a cél. Kereken 12 óra alatt teljesítettem a távot a 13 órás szintidőből.

Útvonal: - klikk ide -


Teljesítménytúrák :: Kazinczy emléktúra :: Kazinczy emléktúra

Tovább >>

Merzse-mocsár geogo túra

Tegnap vittem a kocsit egy vecsési szervizbe, ahol vállalják a váltó komplett felújítását, ami készen is van 1 nap alatt. Mivel nem akartam egy helyben dekkolni, amíg a kocsin dolgoznak, körülnéztem a térképen, hogy hová is lehetne itt elmenni. Hát, nincs túl sok lehetőség már itt Budapest határában. A geogo túrákat is néztem közben, és a Merzse-mocsárra esett választás, van ott egy tanösvény meg geogós túra is, így arrafelé indultam.

Persze a helyzetet bonyolította, hogy a szerviz és a mocsár között épp ott van a repülőtér, így egy bazinagy, 10 kilométeres kerülővel jutottam el a célhelyre, amiből kb. 5 kilométer volt, hogy a városból kijussak. A repülőteret Dél-kelet felől kerültem, ebből az irányból szállnak le a gépek, így menet közben jó sokat láttam landolni, kb. 5-10 percenként jött egy.

A repülőteret elhagyva lassan megérkeztem a mocsárhoz és az egyik ellenőrzőpontnál elindítottam a geogót is. Sok látványosságot nem nyújtott a hely, magát a mocsarat vagy vízfelületet nem is lehetett látni a növnyzettől, leginkább a 3 millió szúnyogból lehetett érzékelni, hogy a közelben valamiféle vizes élőhely van.

A geogós kör 7 km volt, azt letudva indultam is vissza a város felé. A kifutópálya végéhez visszaérve még sűrűbb volt a forgalom, mint reggel, egymás után jöttek a gépek lefelé, már az égen is látszott a "sor", egymás mögött 1-2 perccel jöttek. A városba beérve épp elmentem egy kajálda mellett, így ott megálltam némi alkoholmentes sörre meg rántotthúsra, majd indultam a szerviz felé. Már vagy 100 méterre jártam a céltól, mikor telefonáltak, hogy kész a kocsi, elég jó lett az időzítés. Végül 30 kilométer lett a táv, meg észvesztő 67 méter a szintemelkedés.

Útvonal: - klikk ide -


Gyalogtúrák :: Merzse-mocsár geogo túra :: Merzse-mocsár geogo túra

Tovább >>

Kaptárkövek teljesítménytúra

Idén az első valódi nyári túra volt a hétvégén a Kaptárkövek teljesítménytúra. Azért még szerencsére nem volt dögmeleg, mert azt nem szeretem, a kánikulát már erre a hétre mondják inkább, jó lesz az szombaton a Kazinczyn.

A bögrémet sikeresen itthon hagytam, így a kulacsot töltögettem mindig tele az ellenőrzőpontokon. Érdekes ez a csöves, puhafalú kulacs, egy S betűvel kezdődő, elvileg márkás darab, de eléggé elbaszott egy találmány az a nyeklő-nyakló valami, amit töltéskor nem is lehet rendesen kézben tartani, ráadásul a tetején a lezárást nem egy sima kupakkal oldották meg, hanem a tetejét magára hajtva egy műanyag izét kell ráhúzni, amit természetesen alig lehet róla leszedni úgy, hogy közben ne tépje szét az ember az egészet. Hát, nem szivárog, az igaz, de azok a palackok se szivárognak, amin rendes kupak van. Kíváncsi vagyok meddig bírják ennek az izének a műanyag hegesztései, csoda lesz, ha egy évet kibír...

A túra szintrajzát az első 40 kilométeren rövid, de intenzív emelkedők jellemezték, hosszabb emelkedő igazából Bükkzsérctől a Kövesdi-kilátóig tartott, majd még a Nagy-Egedre kellett felmenni az utolsó ellnőrzőponthoz, majd onnan le a köves meredek PT jelzésen a cél felé. Gondoltam rá, hogy az Egedről inkább visszamegyek a P jelzésre, ahol a Tortúra is visz lefelé, de igazából az sem jobb semmivel.

A naptól védettebb részeken még volt sár meg pocsolya bőven, a Kazinczyn már nyilván szárazabb lesz a helyzet.

Útvonal: - klikk ide -


Teljesítménytúrák :: Kaptárkövek teljesítménytúra :: Kaptárkövek teljesítménytúra

Tovább >>